AKTUELNO

Mali je pojasnio da će prvi deo prve linije metroa od Makiškog polja do Pančevačkog mosta ili do Ade Huje prioritetno biti izgrađen, a izgradnja bi trebalo da počne već za dve godine, odnosno 2020. godine.

Beograd nikada ranije nije bio bliže početku izgradnje metora, izjavio je danas gradonačelnik Beograda Siniša Mali koji je sa ministrom finansija Dušanom Vujovićem i ambasadorom Francuske u Srbiji Frederikom Mondolonijem, u Starom dvoru, potpisao Izjavu o namerama o projektu beogradskog metroa.

Gradonačelnik je rekao da dokument potpisan između Vlade Srbije, Vlade Francuske i Grada Beograda pomera grad korak bliže ka ostvarenju višedecenijskog sna Beograđana da napokon dobiju podžemnu železnicu koja će podstaći dodatni ekonomski i infrastrukturni razvoj prestonice.

Foto: Tanjug

- Dokument koji smo danas potpisali nam daje mogućnost da počnemo da radimo studiju predizvodljivosti koja će biti gotova za devet meseci. Tada ćemo predstaviti rezultate građanima Beograda, a time će biti stvorena osnova za izvođački projekat - istakao je Mali, navedeno je u saopštenju Gradske uprave.

Navodeći da je beogradski metro strateški važan projekat on je dodao da će Francuska, Srbija i grad Beograd nastaviti zajedničke aktivnosti na projektu beogradskog metroa, koji će biti realizovan u skladu sa javnim upravljanjem projektom i oslanjajući se na francusku ekspertizu u oblasti izgradnje metroa.

Mali je pojasnio da će prvi deo prve linije metroa od Makiškog polja do Pančevačkog mosta ili do Ade Huje prioritetno biti izgrađen, a izgradnja bi trebalo da počne već za dve godine, odnosno 2020. godine.

Foto: Tanjug

- Važno je napomenuti da će postojeća gradsko-prigradska železnica 'BG voz' biti u potpunosti integrisana u metro. To ranije nije bio slučaj jer prethodnim analizama i studijama o razvoju metroa nisu uzeti u obzir stvarni potencijali 'BG voza'. Mi smo te potencijale prepoznali i metro će u kombinaciji sa 'BG vozom' biti kičma šinske saobraćajne infrastrukture u Beogradu - naglasio je Mali, piše u saopštenju.

On je podsetio da je u ovoj godini izrađen Masterplan saobraćajne infrastrukture "Smartplan" kojim je predviđena izgradnja dve linije metroa, te da će prva linija biti dugačka 22,5 kilometara, a druga 19,8 kilometara.

Vujović je rekao da je izgradnja metroa veoma važan i ozbiljan projekat, koji približava Beograd i Srbiju Evropi.

- Ovo nije samo veliki infrastrukturni projekat za grad Beograd, koji će mu omogućiti da se priključi značajnim prestonicama Evrope, već je ovo i pravi način da se pripremaju infrastrukturni projekti u kojima osim što obezbeđujemo sredstva, planiramo vreme da se prethodno izvedu studije izvodljivosti, predviđamo sve teškoće i nalazimo najbolja rešenja pre nego postavimo kamen temeljac - rekao je ministar Vujović.

On je dodao da veruje da će ovaj projekat imati podršku svih građana Srbije, ali i zemalja Evropske unije, a u postupku približavanja Evropskoj uniji.

#Beograd

#Dušan Vujović

#Metro

#Siniša Mali

'